maandag 21 april 2008

Huis van de 'toekomst'

Zaterdag zijn we naar het huis van de toekomst geweest, om enkele ideetjes op te doen. Het huis is al het 3de huis van de toekomst in België en is gebouwt in 2007. Normaal gezien zou het open blijven tot 2012.

Wat opvalt is dat alles gesponserd wordt door bedrijven. Men zegt ook van in het begin dat 80% van de gebruikte technieken en materialen reeds op de markt zijn. Dat valt dan ook op. Touchscreens, centralen stofzuigsystemen, zonnepanelen, warmtepomp, domotica, alles wat een huidige bouwer normaal al lang heeft aan gedacht voor het bouwen van een nieuwbouw.

Ook qua energie zuinig bouwen is er nog werk. Men kon ons niet eens zeggen welke K en E waarde het huis had.

Het Btchino domotica systeem is in mijn ogen niet top-of-the-bill domotica. Vacuclean centraale stofzuiger is ook maar standaard.

Op zich was het wel eens intressant, maar echt een huis van de toekomst kan je het niet noemen. Ik had meer prototypes en ideeën verwacht. Ik stel mij dan ook sterk vragen bij de levensduur van dit huis. 2012, terwijl het momenteel al bijna verouderd is. Het is dan ook vooral een reclame stunt van alle bedrijven die hun 'technologie' gesponserd hebben, vandaar ook dat architecten korting krijgen.

Het enige wat we eventueel wel hebben onhouden is de lichtgevende verf van Boss, 'Blue Ice'. Deze verf bevat vanfosforescerende pigmenten, waardoor het licht kan opnemen en deze in de donker weer vrijgeven. Dit maakt dat de muur in het donker licht blauw oplicht. Lijkt ons heel leuk om dit in de traphal te gebruiken. Van de prijs hebben wij echter geen enkel idee.