dinsdag 28 juli 2009

Eindverklaring EPB

Juist één jaar nadat we zijn verhuisd is eindelijk de EPB aangifte ingediend. Doordat onze bouwaanvraag nog was aangevraagd in 2006 hadden wij gelukkig ook 1 jaar de tijd om deze in te dienen. Vanaf 2007 is dat slechts 6 maanden. Echter omdat we reeds waren verhuisd voordat alles was afgewerkt (zijn eigenlijk nog steeds bezig) zou het voor ons onmogelijk geweest zijn om de aangifte in te dienen 6 maand na ingebruikname. Ook hebben we van die extra 6 maanden gebruik gemaakt om onze PV-zonnepanelen te plaatsen waardoor we een heel lage E waarde konden bekomen.

Onze definitieve K en E waarden zijn:
K : 33
E : 38

Deze waarden zijn toch goed voor een Laag energie woning zonder dat dit bij de start van ons bouwverhaal het doel was.
Doordat we de E waarde onder de 40 zijn kunnen gaan, genieten we vanaf nu ook nog eens 10 jaar van 40% korting op onze onroerend voorheffing.

Labels: ,

Eérste 1000kwh opbrengst

Vandaag hebben onze zonnepanelen voor het eerst 1000 kwh opgebracht, en dit na 79 dagen.
Dit waren echter wel tijdens de zonnigste maanden van het jaar.

Heb ze maar direct ingebracht op de VREG website, nu maar wachten op de goedkeuring en de 450 euro die op onze rekening gestort zal worden.

Labels: ,

woensdag 13 mei 2009

PV Zonnepanelen

Sinds 9/05/2009 liggen er 12 Photovoltaische zonnepanelen op ons dak. 1 dag later dan verwacht omdat door de harde wind het te gevaarlijk was om de panelen naar boven te sleuren. We zetten de foto's zo snel mogelijk online. Hier (http://www.solarlog-home.eu/anneliesrudi) kunnen jullie alvast de opbrengste online meevolgen.

Labels: , ,

dinsdag 24 maart 2009

Status Badkamer - Fotovoltaische zonnepanelen

Het is niet omdat de site niet altijd up-to-date is, dat we in de tussentijd stil hebben gezeten.
Een van de laatste 'Grote' werken 'De Badkamer' begint langzaamaan af te raken. Het duurt iets langer dan verwacht, maar het zal echt wel een pareltje worden, al zeggen we het zelf.

We hebben ook beslist om snel nog werk te maken van het leggen van Fotovoltaische zonnepanelen. Het idee hadden we al langer, maar gezien men volgend jaar de groenstroom certificaten willen verminderen gaan we deze investering dus iets sneller moeten maken. Gezien de beperkte ruimte op ons dak (er liggen namelijk al 4 vacuum collectoren op) zullen we maar 12 panelen van 230 Watt piek kunnen leggen. Al bij al geeft ons dit toch een opbrengst van ongeveer 2400 KWh per jaar. Volgens onze berekeningen zouden we de investering op ongeveer 7 jaar terug hebben verdiend, en zouden we na 20 jaar ongeveer 20.000 euro verdiend hebben op onze panelen. Geen slechte investering zou ik zo zeggen. Tevens zorge onze panelen er ook voor dat onze EPB E waarde ver onder de 60 gaat, waardoor we hier ook nog eens kunnen genieten van een korting op onze onroerende voorheffing gedurende 10 jaar.
Voor het plaatsen van de zonnepanelen doen we beroep op onze sanitair man 'Torre Moerman'. We houden jullie hierover zeker op de hoogte en eens de panelen er liggen hopen we dat de energieopbrengst live via onze site te volgen is.

Labels: , ,

dinsdag 24 juni 2008

Testen isolatie rotexketel

Om de warmte verliezen van onze rotex zonneboiler te testen hebben we gisteravond rond 18u pompjes voor de zonnepanelen weer uitgezet. De temperatuur inde ketel was momenteel maximaal nl. 80 graden. Dus draaide de pompen al niet meer aangezien dit de maximale boiler temperatuur is die staat ingesteld.

Deze morgen rond 7u stond de temperatuur in de ketel nog tussen 74 graden (verschil boven en onderste deel ketel - gelaagdheid). Dit wil dus zeggen dat de ketel 6 graden heeft verloren op 13u tijd. Of ongeveer 0,46 graden per uur, dat is 11 graden per 24u.
Volgens de gegevens van Rotex zou de boiler ongeveer 1,8 kWh/24 h stilstandverlies moeten hebben.

Als ik het goed heb, is die 11 graden per 24 uur eigenlijk iets te veel, maar dat kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat ik veel buizen nog moet isoleren.

Labels: , ,

maandag 23 juni 2008

In dienst stellen zonnepanelen

Dit weekend hebben we onze Rotex boiler gevuld met 500 liter water. Daarna hebben we de pomp van de zonnepanelen opgestart. Na het opstarten om 15u, was het water in de boiler gestegen tot 43 graden om 19u. Na controle deze morgen was het water in de boiler nog steeds 42 graden. Qua warmte verlies valt dit dus heel goed mee, rekening houdende dat we nog enkele buizen moeten isoleren.

Verder hebben we gewerkt aan het leggen van de plafonds in de woonkamer en keuken. Kruipt toch heel wat uurtjes werk in.

Labels: , ,

dinsdag 29 april 2008

De zonnepanelen liggen erop

Het heeft 2 volle dagen geduurd, maar zondag avond rond 20u lagen onze zonnepanelen er eindelijk op. Het heeft iets langer geduurd dan verwacht, maar we zijn heel tevreden met het resultaat.
De laatste avonden zijn we ook bezig geweest om alle plafonds boven in te smeren met betocontact en de muren in te spuiten met grondeer middel, met als gevolg dat we lange dagen hebben gemaakt en nu doodop zijn. Vandaag (29 April) begint de bezetter (De Loof) zodat deze zeker op tijd zal gedaan hebben voordat de Pur gespoten zal worden (15 mei).

Labels: ,

donderdag 2 augustus 2007

Zonneboiler

De laatste tijd zijn we druk bezig geweest met het zoeken naar een verwarmingssysteem. De keuze van gas lag voor de hand, maar we willen ook gebruik maken van zonnepanelen voor warm water en eventueel ook voor verwarming, voor zover dit mogelijk is. De keuze voor zonnepanelen maken we niet enkel voor het financiele voordeel in de loop der jaren, maar ook uit ecologisch oogpunt. Wij zijn geen lid van Greanpace of andere groene jongens, maar als we onze bijdrage kunnen leveren, willen we hier wel ons best voor doen.

Momenteel zijn er 3 keuzemogelijkheden, namelijk Viessmann, Elco en Rotex.
Viessmann (www.viessmann.be) is een voor de hand liggende keuze. 8 Op de 10 verwarminsinstallateurs verkopen Viessmann. De ketels van viessmann (vooral de vloermodellen) gelden als een van de beste die er te krijgen zijn. Voor zonne-energie is het echter iets moeilijker. Viessmann heeft 2 grote groepen van zonnenboiler pakketten. Een voor enkel sanitair water en een voor zowel warm water als verwarming ondersteuning. De tweede groep is redelijk prijzig waardoor we eerder geneigd zijn om voor de eerste groep te keizen.
De boiler oplossing voor sanitair water werkt met een boiler van 300 liter, waarin 2 warmtewisselaars zitten. Een bovenaan voor bijverwarming van de gasketel en één onderaan voor de zonnepanelen. Het water in de ketel wordt dus om de zoveel tijd gewisseld, aangezien het dit water is dat door de leidingen naar uw bad, douche, ... loopt.

Elco (www.elco.be) werkt (voor zover ik weet) op het zefde principe als Viessmann. De keuze voor elco is vooral om tegenwerk te geven met Viessmann. Wij vinden het een manier van werken om gelijkaardige producten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken, om zo een meer correct beeld te vormen van de prijzen die men hanteert.

Rotex (www.rotex.de) is eigenlijk een verhaal op zich. Wij hadden nog nooit gehoord van Rotex, en ook op het internet is er niet veel over te vinden.
Rotex is een Duitse firma die in zijn gamma van stookolie, gasketels en boilers een geintegreerde oplossing (gasboiler met zonneboiler) heeft.
We hebben Rotex leren kennen via een bedrijf dat ons een offerte maakte voor de bundeling van Domotica/elektriciteit, Alarm en verwarming.
Initieel hadden we wel een goede indruk van Rotex maar weges de beperkte informatie die we over Rotex vonden hadden we deze afgeschreven. Echter na het herbekijken van het systeem van Rotex is deze weer in de running.
De rotex GasSolarUnit bestaat uit een zonneboiler met daarin geintegreerd een ondergedompelde gasketel.
De zonneboiler is een kunststof (in tegenstelling tot de meeste welke inox of email zijn) geisoleerde kuip van 500 liter waarin 4 warmtewisselaars zitten.
Helemaal beneden zit de kring van de zonne-installatie.
Bovenaan zit de kring voor het bijverwarmen met de gasketel.
Net daarboven passeert de retour van onze centrale verwarming.
Over de hele hoogte van het vat zit de kring voor het sanitair warm water.
Deze warmtewisselaars bestaan uit inoxen buizen.

Dit hele systeem is drukloos en het water in het vat wordt dus niet gebruikt (het is zgn. dood water).
Dit heeft als voordeel dat er een goede 'gelaagdheid' kan bestaan in het vat. Daarmee wordt bedoeld dat het perfect mogelijk is om op zonnige dagen het boilervat helemaal 'op te laden'. Als er dan warmte uit de boiler onttrokken wordt (vb. je neemt een douche), dan zal het koudere water in de boiler naar beneden zakken, naar de plaats waar de warmtewisselaar van de zonneboiler zicht bevindt.
Deze warmtewisselaar zit dus steeds in het koudste gedeelte van de boiler en zal daardoor steeds het meest optimale rendement halen.
Tegelijk is het mogelijk om op regenachtige dagen enkel het nodige deel van het boilervat
(= het bovenste, waar de warmtewisselaar voor het sanitaire warm water zit) bij te verwarmen met de gasketel zonder dat de volledige 500 liter opgewarmd moeten worden.

Een extra voordeel van het gebuik van 'dood water' is de beperking van legionella bacterie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Viesmann ketel van 300 liter staat het sanitaire water niet per 300/500 liter grote tijd stil in de ketel, maar slechts een kleine hoeveelheid nl in de warmtewisselaar. Het water in de ketel is steeds dezelfde.

Naast een zonneboiler hebben we natuurlijk ook nog zonnepanelen nodig.
Hier bestaan er tevens 2 grote types: vlakke en vacuum-buiscollectoren.
De vacuum buiscollectoren zijn een stukje duurder dan de vlakke panelen, maar zouden iets meer rendement leveren. Net zoals altijd zijn er hier ook voor en tegenstanders van beide systemen. Globaal gezien per jaar zouden de beide panelen ongeveer evenveel rendement leveren, maar de buiscollectoren zouden het in de winter en de minder zonnige dagen toch iets beter doen, aangezien zij een hoger rendement halen bij difuus (indirect) zonlicht.
Afhankelijk van als we de zonneboiler ook zouden willen gebruiken voor ondersteuning van onze verwarming zouden we dus kiezen voor vacuum-buiscollectoren.

Ik zal nu maar stoppen voordat ik hier een ganse boek heb geschreven, maar hou de site in de gaten voor meer informatie over zonnepanelen.

Labels: , ,