dinsdag 28 juli 2009

Eérste 1000kwh opbrengst

Vandaag hebben onze zonnepanelen voor het eerst 1000 kwh opgebracht, en dit na 79 dagen.
Dit waren echter wel tijdens de zonnigste maanden van het jaar.

Heb ze maar direct ingebracht op de VREG website, nu maar wachten op de goedkeuring en de 450 euro die op onze rekening gestort zal worden.

Labels: ,

woensdag 13 mei 2009

PV Zonnepanelen

Sinds 9/05/2009 liggen er 12 Photovoltaische zonnepanelen op ons dak. 1 dag later dan verwacht omdat door de harde wind het te gevaarlijk was om de panelen naar boven te sleuren. We zetten de foto's zo snel mogelijk online. Hier (http://www.solarlog-home.eu/anneliesrudi) kunnen jullie alvast de opbrengste online meevolgen.

Labels: , ,

dinsdag 24 maart 2009

Status Badkamer - Fotovoltaische zonnepanelen

Het is niet omdat de site niet altijd up-to-date is, dat we in de tussentijd stil hebben gezeten.
Een van de laatste 'Grote' werken 'De Badkamer' begint langzaamaan af te raken. Het duurt iets langer dan verwacht, maar het zal echt wel een pareltje worden, al zeggen we het zelf.

We hebben ook beslist om snel nog werk te maken van het leggen van Fotovoltaische zonnepanelen. Het idee hadden we al langer, maar gezien men volgend jaar de groenstroom certificaten willen verminderen gaan we deze investering dus iets sneller moeten maken. Gezien de beperkte ruimte op ons dak (er liggen namelijk al 4 vacuum collectoren op) zullen we maar 12 panelen van 230 Watt piek kunnen leggen. Al bij al geeft ons dit toch een opbrengst van ongeveer 2400 KWh per jaar. Volgens onze berekeningen zouden we de investering op ongeveer 7 jaar terug hebben verdiend, en zouden we na 20 jaar ongeveer 20.000 euro verdiend hebben op onze panelen. Geen slechte investering zou ik zo zeggen. Tevens zorge onze panelen er ook voor dat onze EPB E waarde ver onder de 60 gaat, waardoor we hier ook nog eens kunnen genieten van een korting op onze onroerende voorheffing gedurende 10 jaar.
Voor het plaatsen van de zonnepanelen doen we beroep op onze sanitair man 'Torre Moerman'. We houden jullie hierover zeker op de hoogte en eens de panelen er liggen hopen we dat de energieopbrengst live via onze site te volgen is.

Labels: , ,

dinsdag 24 juni 2008

Testen isolatie rotexketel

Om de warmte verliezen van onze rotex zonneboiler te testen hebben we gisteravond rond 18u pompjes voor de zonnepanelen weer uitgezet. De temperatuur inde ketel was momenteel maximaal nl. 80 graden. Dus draaide de pompen al niet meer aangezien dit de maximale boiler temperatuur is die staat ingesteld.

Deze morgen rond 7u stond de temperatuur in de ketel nog tussen 74 graden (verschil boven en onderste deel ketel - gelaagdheid). Dit wil dus zeggen dat de ketel 6 graden heeft verloren op 13u tijd. Of ongeveer 0,46 graden per uur, dat is 11 graden per 24u.
Volgens de gegevens van Rotex zou de boiler ongeveer 1,8 kWh/24 h stilstandverlies moeten hebben.

Als ik het goed heb, is die 11 graden per 24 uur eigenlijk iets te veel, maar dat kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat ik veel buizen nog moet isoleren.

Labels: , ,

maandag 23 juni 2008

In dienst stellen zonnepanelen

Dit weekend hebben we onze Rotex boiler gevuld met 500 liter water. Daarna hebben we de pomp van de zonnepanelen opgestart. Na het opstarten om 15u, was het water in de boiler gestegen tot 43 graden om 19u. Na controle deze morgen was het water in de boiler nog steeds 42 graden. Qua warmte verlies valt dit dus heel goed mee, rekening houdende dat we nog enkele buizen moeten isoleren.

Verder hebben we gewerkt aan het leggen van de plafonds in de woonkamer en keuken. Kruipt toch heel wat uurtjes werk in.

Labels: , ,

dinsdag 29 april 2008

De zonnepanelen liggen erop

Het heeft 2 volle dagen geduurd, maar zondag avond rond 20u lagen onze zonnepanelen er eindelijk op. Het heeft iets langer geduurd dan verwacht, maar we zijn heel tevreden met het resultaat.
De laatste avonden zijn we ook bezig geweest om alle plafonds boven in te smeren met betocontact en de muren in te spuiten met grondeer middel, met als gevolg dat we lange dagen hebben gemaakt en nu doodop zijn. Vandaag (29 April) begint de bezetter (De Loof) zodat deze zeker op tijd zal gedaan hebben voordat de Pur gespoten zal worden (15 mei).

Labels: ,

dinsdag 8 april 2008

Infoavond Zonne-Energie

Gisteravond was er een infoavond over zonne-energie, georganiseerd door onze sanitair 'installateur' Torre Moerman (http://www.torremoerman.be).
Was op zich wel intressant, al wist ik al bijna alles van wat men vertelde. We waren wel nogal verast van de opkomst. Ik schat zo'n 70 mensen. Blijkbaar denken de mensen toch nog aan het milleu, al vrees ik dat de meeste daar vooral zaten om te zien hoe ze geld konden besparen. Op zich niets mis mee.
De presentatie over de PV-zonnepanelen besloot met een berekening die beweerde dat je voor ongeveer 145 euro per jaar, gedurende 5 jaar PV-zonnepanelen op uw dak kan leggen. Dit door het aangaan van een lening, die grotendeels zou terugbetaald worden door subsidies. Wat men er echter niet heeft bij vermeld, dat je die subsidies pas achteraf krijgt, en dus de eerste jaren het geld zelf moet voorschieren. Desalnietemin lijkt het wel heel intressant, alleen zal het iets voor later zijn. Momenteel is al ons geld nodig voor de bouw. Over enkele jaren kunnen we dan zien, als de subsidies (vooral de 'Groene Stroom Certificaten') er no zijn om dan eventueel PV-zonnepanelen bij te leggen.

PS: Er zijn nog 1 infoavond (15/4) in zwijnaarde, voor de geïntresseerden.

Labels: