vrijdag 26 oktober 2007

Beslissing Sanitair

De keuze voor Sanitair is ook gevallen. We kiezen voor een Rotex gas zonne ketel. Voor de materialen, installatie en aansluiting kiezen werken we samen met Torre Moerman. We gingen Torre zoiezo kiezen voor het plaatsen van onze Rotex ketel, aangezien we op het internet niet zo'n fantastiche dingen gelezen hadden over de technische kennis van de invoerder van de Rotex ketels. Voor materialen was de keuze iets moeilijker. De keuze was tussen een groothandel die redelijk wat korting gaf (30%) of Torre, wiens korting iets lager is, maar ons kan bijstaan met raad en daad. Uiteindelijk heeft dit laatste de doorslag gegeven. Hopelijk hebben we de goede beslissing genomen en kunnen we op de hulp van Torre rekenen.
Tijdens onze zoektocht naar iemand voor verwarming/sanitair hebben we veel mensen gezien. Velen zijn een eerste gesprek met ons komen voeren en beloofden heel snel een offerte. Echter van de meeste hebben we achteraf niets meer gehoord. Geen offerte, geen telefoontje. Wij snappen dat het momenteel heel druk is in de bouw, maar waarom steken die mensen tijd in een eeste gesprek om daarna niets meer van zich te laten horen? De meeste verkochten toch een Viessmann systeem, en onze voorkeur was toch al gevallen op Rotex.

Het systeem van leidingen waarmee Torre werkt is van Henco. Zelf hebben we enkel ervaring met Alpex Begetube, maar de buizen lijken heel sterk op elkaar en het zijn beiden belgische producten.

Nu de keuze is gevallen kunnen we weer verder met de andere vragen. Op de beneden verdieping willen we werken met vloerverwarming, maar aangezien we hier niet 100% zeker over zijn, zouden we toch opteren om een 3 tal radiatoren te hangen verdeeld over eetkamer/woonkamer en keuken. De reden waarom we niet 100% zeker zijn is omdat vloerverwarming heel traag werkt en daarom radiatoren zouden willen gebruiken voor snellere opwarming en eventueel in de tussen seizoenen waar de temperatuur buiten sterk schommelt. We zouden de radiatoren wel nog niet ophangen, enkel de aansluiting voorzien. De leidingen voor de radiatoren zouden we het liefst op de isolatie leggen, alleen moeten we zien dat deze dan niet in de weg liggen van de vloerverwarming, en hoe lossen we het op dat de inbouwdoosjes voor radiatoren worden geplaatst voor de plakker, en de leidingen erna? Een andere optie is natuurlijk om voorgeisoleerde leidingen te gebruiken, maar dan betalen we de isolatie eigenlijk dubbel (eens voor de buizen, en dan nog voor de vloerisolatie), en deze voorgeisoleerde buizen isoleren niet zo goed als 10cm pur. Als we eruit zijn, laten we het hier zeker weten?

Labels: ,

donderdag 2 augustus 2007

Zonneboiler

De laatste tijd zijn we druk bezig geweest met het zoeken naar een verwarmingssysteem. De keuze van gas lag voor de hand, maar we willen ook gebruik maken van zonnepanelen voor warm water en eventueel ook voor verwarming, voor zover dit mogelijk is. De keuze voor zonnepanelen maken we niet enkel voor het financiele voordeel in de loop der jaren, maar ook uit ecologisch oogpunt. Wij zijn geen lid van Greanpace of andere groene jongens, maar als we onze bijdrage kunnen leveren, willen we hier wel ons best voor doen.

Momenteel zijn er 3 keuzemogelijkheden, namelijk Viessmann, Elco en Rotex.
Viessmann (www.viessmann.be) is een voor de hand liggende keuze. 8 Op de 10 verwarminsinstallateurs verkopen Viessmann. De ketels van viessmann (vooral de vloermodellen) gelden als een van de beste die er te krijgen zijn. Voor zonne-energie is het echter iets moeilijker. Viessmann heeft 2 grote groepen van zonnenboiler pakketten. Een voor enkel sanitair water en een voor zowel warm water als verwarming ondersteuning. De tweede groep is redelijk prijzig waardoor we eerder geneigd zijn om voor de eerste groep te keizen.
De boiler oplossing voor sanitair water werkt met een boiler van 300 liter, waarin 2 warmtewisselaars zitten. Een bovenaan voor bijverwarming van de gasketel en één onderaan voor de zonnepanelen. Het water in de ketel wordt dus om de zoveel tijd gewisseld, aangezien het dit water is dat door de leidingen naar uw bad, douche, ... loopt.

Elco (www.elco.be) werkt (voor zover ik weet) op het zefde principe als Viessmann. De keuze voor elco is vooral om tegenwerk te geven met Viessmann. Wij vinden het een manier van werken om gelijkaardige producten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken, om zo een meer correct beeld te vormen van de prijzen die men hanteert.

Rotex (www.rotex.de) is eigenlijk een verhaal op zich. Wij hadden nog nooit gehoord van Rotex, en ook op het internet is er niet veel over te vinden.
Rotex is een Duitse firma die in zijn gamma van stookolie, gasketels en boilers een geintegreerde oplossing (gasboiler met zonneboiler) heeft.
We hebben Rotex leren kennen via een bedrijf dat ons een offerte maakte voor de bundeling van Domotica/elektriciteit, Alarm en verwarming.
Initieel hadden we wel een goede indruk van Rotex maar weges de beperkte informatie die we over Rotex vonden hadden we deze afgeschreven. Echter na het herbekijken van het systeem van Rotex is deze weer in de running.
De rotex GasSolarUnit bestaat uit een zonneboiler met daarin geintegreerd een ondergedompelde gasketel.
De zonneboiler is een kunststof (in tegenstelling tot de meeste welke inox of email zijn) geisoleerde kuip van 500 liter waarin 4 warmtewisselaars zitten.
Helemaal beneden zit de kring van de zonne-installatie.
Bovenaan zit de kring voor het bijverwarmen met de gasketel.
Net daarboven passeert de retour van onze centrale verwarming.
Over de hele hoogte van het vat zit de kring voor het sanitair warm water.
Deze warmtewisselaars bestaan uit inoxen buizen.

Dit hele systeem is drukloos en het water in het vat wordt dus niet gebruikt (het is zgn. dood water).
Dit heeft als voordeel dat er een goede 'gelaagdheid' kan bestaan in het vat. Daarmee wordt bedoeld dat het perfect mogelijk is om op zonnige dagen het boilervat helemaal 'op te laden'. Als er dan warmte uit de boiler onttrokken wordt (vb. je neemt een douche), dan zal het koudere water in de boiler naar beneden zakken, naar de plaats waar de warmtewisselaar van de zonneboiler zicht bevindt.
Deze warmtewisselaar zit dus steeds in het koudste gedeelte van de boiler en zal daardoor steeds het meest optimale rendement halen.
Tegelijk is het mogelijk om op regenachtige dagen enkel het nodige deel van het boilervat
(= het bovenste, waar de warmtewisselaar voor het sanitaire warm water zit) bij te verwarmen met de gasketel zonder dat de volledige 500 liter opgewarmd moeten worden.

Een extra voordeel van het gebuik van 'dood water' is de beperking van legionella bacterie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Viesmann ketel van 300 liter staat het sanitaire water niet per 300/500 liter grote tijd stil in de ketel, maar slechts een kleine hoeveelheid nl in de warmtewisselaar. Het water in de ketel is steeds dezelfde.

Naast een zonneboiler hebben we natuurlijk ook nog zonnepanelen nodig.
Hier bestaan er tevens 2 grote types: vlakke en vacuum-buiscollectoren.
De vacuum buiscollectoren zijn een stukje duurder dan de vlakke panelen, maar zouden iets meer rendement leveren. Net zoals altijd zijn er hier ook voor en tegenstanders van beide systemen. Globaal gezien per jaar zouden de beide panelen ongeveer evenveel rendement leveren, maar de buiscollectoren zouden het in de winter en de minder zonnige dagen toch iets beter doen, aangezien zij een hoger rendement halen bij difuus (indirect) zonlicht.
Afhankelijk van als we de zonneboiler ook zouden willen gebruiken voor ondersteuning van onze verwarming zouden we dus kiezen voor vacuum-buiscollectoren.

Ik zal nu maar stoppen voordat ik hier een ganse boek heb geschreven, maar hou de site in de gaten voor meer informatie over zonnepanelen.

Labels: , ,