vrijdag 19 januari 2007

Architect meeting : Lastenboek - wijzigingen plan

Vandaag hadden we een afspraak met de architect. Normaal ging deze reeds vorige week doorgraan, maar doordat de architect een cursus had in Brussel, en het verkeer op de autosnelwegen een beetje tegenwerkte is dit niet kunnen doorgaan. 2 belangrijke punten op de agenda :
  • Lijst met opmerkingen/verbeteringen op lastenboek
  • Wijzigingen van plan
Wij hadden reeds een ganse lijst van opmerkingen op het lastenboek. Meestal details of dingen die waren vergeten. Ook veel voor de hand ligende zaken die door een goede aannemer als standaard manier van werken zouden moeten zijn, maar om er toch zeker van te zijn dat deze niet worden vergeten, hadden we die graag in het lastenboek vermeld (als ik tijd heb post ik de belangrijste hiervan nog op de site). Een handige site hiervoor is ook Livios.be. Daar hebben ze verschillende artikels over 'De meest gemaakte fouten bij...'. Heel handige!

Wijzigingen op het plan: Zoals reeds gepost zouden we een veranda/erker in de keuken willen ter vervanging van het platte dak. Dit zal, bevestigd de architect, een wijziging vragen aan de bouwvergunning omdat de gevel wijzigd.
Ook gaan we de garage poort 10cm naar rechts opschuiven, zodat er meer ruimte vrij komt om een technische wand te voorzien met elektriciteitskasten, centraalstofzuig systeem, ventilatiebuizen.

Labels:

woensdag 10 januari 2007

Wijziging plan

Op oudjaar waren wij bij vrienden aan het vieren. Zij hadden in hun keuken een glazen uitsprong/erker. Annelies was meteen verkocht en vroeg waarom dat bij ons niet kon. Op deze manier zouden we nog meer licht in onze keuken krijgen. Dus... nu onze bouwaanvraag toch al een maand ver zit (artikel 49 openbaar onderzoek) zijn we tot het besluit gekomen dat we de bouwaanvraag gaan wijzigen en een soort veranda/erker gaan maken van onze uitsprong in de keuken. Voor te warme zomers zijn we niet echt bang, aangezien onze keuken zich toch in het noorden bevindt. Alleen de koude winters (glas isoleert niet zo goed als 8cm PUR. Maar aangezien er toch al een groot venster was voorzien hopen we dat dit nog zal meevallen. Nu nog met de architect overleggen hoe we zo'n wijziging moeten aanpakken.

Labels:

woensdag 2 augustus 2006

Start architect

Nu het bouwverlof achter de rug is wordt het tijd om er eens in te vliegen.
Gisteren is de architect nog eens langs geweest voor de laatste informatie voordat hij kan beginnen met het voorontwerp en om de bouwgrond eens te gaan bekijken.
Heeft niet zo heel lang geduurt, aangezien hij al heel veel informatie had gekregen bij ons eerste verkennende gesprek. Volgende afspraak is alvast ook al vastgelegd op dinsdag 22 augustus.

Hopelijk zal hij tegen dan al een redelijk ontwerp hebben, aangezien hij dit weekend gaat trouwen, zal hij het nog wel druk hebben.

De eerste 2 weken van september zal er ook niet veel gebeuren, aangezien de architect op huwelijksreis is en wij ook van plan zijn een 2 tal weekjes vakantie te nemen.

Labels:

vrijdag 14 juli 2006

Slechte periode

Het is bouwverlof (geen aannemers, architecten), Veneco is in vakantie tot 4 augustus, de notaris is met verlof tot 1 augustus. Dit weekend beginnen de gentse feesten.

Veneco een heel slechte periode gekozen om de compromis te laten ondertekenen (moet voor 4 augustus gebeuren).

Labels:

zaterdag 8 juli 2006

Keuze architect

Aangezien het bouwverlof is begonnen hebben we eventjes tijd om een keuze te maken uit de 4 architecten die we voorbije weken hebben gesproken. Onze grootste voorkeur gaat uit naar 'Architectenbureau Aico' uit gent (architect 1). Steven Bleyenberg gaf ons een zeer goede indruk. Hij is jong en dus open voor nieuwe en moderne stijlen. Aan de andere kant is zijn ervaring misschien niet zo uitgebreid als bv. architect 4, maar het is niet zo dat hij juist van school komt natuurlijk.

Labels:

dinsdag 4 juli 2006

Architect 3

Deze avond met architect nr. 3 gesproken. Deze was ons voorgesteld door een semi-bouwfirma. We hadden hem reeds aan de telefoon gezegd dat we waarschijnlijk niet met die bouwfirma gingen werken, maar wel misschien rechtstreeks met hem. Aangezien hij geen exclusiviteit heeft met die firma was dat geen probleem. Bij de introductie was hij echter wel strek bezig met het ophemelen van die firma.

Hij wou ook wel een ruwe schatting geven over wat ons droomhuis zou kosten en gebruikte daarbij ook het bedrag van 750 euro per vierkante meter zonder BTW (het bedrag dat architect 2 gebruikte wordt dus bevestigd). Hij komt op een bedrag iets boven ons vooropgesteld budget, maar zegt er wel bij dat met het werk dat we zelf zouden verrichten ons budget wel haalbaar is. Let wel dat deze berekening is gemaakt op het nieuwe plan dat we hadden getekend nadat we de eerste 2 architecten hadden gesproken. Dit plan is iets kleiner, maar bevat nog steeds de voor ons belangrijke eigenschappen (ook een dubbele garage).

Deze architect bevalt ons wel, maar is iets ouder dan de eerste (dus wel meer ervaring), en heeft niets gezegd van zonne-energie en domotica). Ook ligt zijn ereloon 1% hoger dan dat van architect 1. We zullen er nog eens grondig moeten over denken, maar eerst eens wachten wat de architect van donderdag te zeggen heeft.

Labels:

dinsdag 27 juni 2006

Architect 2

Deze avond een introductie gesprek gehad met de 2de architect via Casius. Klikte niet echt. Hij was iets te zelfzeker. We moeten zelfs 2 keer horen hoe hij de piramide woning zoveel jaar geleden had uitgevonden. We konden er nauwelijks een woord tussenkrijgen. Hij wou wel eens snel een berekening doen om te zien als de woning die we voor ogen hadden wel in ons budget zou passen, maar voegde er zelfzeker aan toe dat als hij het niet kon doen voor ons budget, niemand het kon. Zo'n architect hebben we niet nodig. Als die een fout zou maken, zal hij het nooit toegeven.
Was aan de andere kant wel intressant om te weten hoeveel het zou kosten, ook al beweert hij dat een dubbele garage niet in ons budget past.

Ter info, zijn berekeningswijze is als volgt: Voor een gebouw met 2 verdiepingen is de kostprijs (volldige afgewerkt, zonder BTW) 750 euro per vierkante meter (per verdieping). Alles wat op de gelijkvloers extra is (dus maar één verdieping heeft) kost 950 euro per vierkante meter.

Lijkt wel aannemelijk, want bij enkele bouwfirma's hebben we bedragen gehoord van 1000 euro per vierkante meter.
Waar we niet mee akkoord zijn, is dat hij voor een garage eigenlijk evenveel rekend dan voor bv. een woonkamer en slaapkamer, terwijl wij van mening zijn dat een garage een veel goedkopere afwerking heeft.

Andere intressante dingen die we te weten zijn gekomen zijn:
- rolluiken zijn niet direct nodig voor onze grote vensters in de keuken en woonkamer aangezien deze in het noorden liggen;
- gewone dakkpannen zijn een stuk goedkoper dan platte (gelukkig waren wij al van plan om gewone klassieke dakpannen te nemen);
- is ook geen voorstander van een prefabkelder, aangezien de prijs hoger zou zijn dan een berging van dezelfde grootte op gelijkvloers, en de trap gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen;
- een trap is goedkoper (en eventueel moderner) als hij wordt voorgegoten in beton en later bekleed met hout.

Ondanks het niet klikte met de architect, heeft hij ons wel weer met 2 voeten op de grond gezet en zijn weer wat wijzer geworden.

Labels:

donderdag 22 juni 2006

Architect 1

Vandaag een gesprek gehad met de eerste architect via Casius. 15 min later dan afgesproken komt hij toe, hij had ons appartement niet gevonden (niet zo verwonderlijk want de ingang ligt goed verborgen).
De architect is slechts enkele jaren ouder dan Rudi nl. 32 jaar wat natuurlijk zo zijn voor en nadelen heeft. Hij is niet de man met massa's ervaring, maar heeft wel jonge verniewende ideeën. Hij begint met een grondige introductie van zijn bedrijf en medewerkers, en beschrijft hoe het process in zijn werk gaat. Om ons een duidelijk beeld te geven over onze droomwoning werken zijn met 3D tekeningen op de computer (de tijd van mankettes is voorbij). Ondanks dat we zelf al een redelijk gedetaileerd plan hebben zou hij toch nog uiteenlopend voorontwerpen maken zodat we ook kunnen zien hoe het anders kan en mischien ideeen op doen waar we zelf niet op zouden gekomen zijn.

Hij wees ons vooral op de bijkomende kosten die er tegenwoordig allemaal bijkomen zoals veiligheidscoordinator (nog steeds verplicht jammergenoeg) (ongeveer 1500 euro) en een energie prestatie documenteerder (ongeveer 75% van de veiligheidscoordinator).

Ook wees hij ons op het feit van Domotica en Zonne energie, iets waar we wel in geintresseerd zijn als het in ons budget past. Om de kosten initieel te beperken zou het mogelijk zijn om alle bekabeling en bebuizing te voorzien en later pas de domotica en zonne-energie te plaatsen. Op deze manier wordt een groot stuk uitgespaard en blijft het breekwerk achteraf beperkt.

Met deze architect zouden we wel kunnen samenwerken, maar eerst eens zien hoe de anderen meevallen.

Labels:

zondag 11 juni 2006

Casius

Vandaag een interessante link gevonden om het internet: http://www.casius.be/.
Je kan hier je gegevens ingeven, en details over je (ver)bouw project en als je een aannemer, architect, ... zoekt.
Geregistreerde bedrijven kunnen dan jouw gegevens raadplegen en aangeven als ze geintresseerd zijn om uw project te realiseren. De eerste 3 reacties worden dan doorgestuurd. Het beste is dat dit allemaal gratis en vrijblijvend is, aangezien de architecten en aannemers betalen voor het mogen zien van de projecten.
Eens zien als we op deze manier een architect kunnen vinden.

Labels: